Over Maria

Maria van Deutekom geeft literaire lezingen, schrijfcursussen en is actief als theaterregisseur. Ze schrijft verhalen en vertelt die voor publiek. Taal is een rode draad in haar leven.

Literatuur en Theater
Van huis uit is Maria docent Nederlands en Theater in het hoger beroepsonderwijs. Bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten was ze actief als onderwijsontwikkelaar en directeur van het Conservatorium. Van 2012 t/m 2018 gaf ze bij de Kunsten lessen ‘Creërend Schrijven’ en bij stichting HOVO cursussen Literatuur- en Theatergeschiedenis.
In 2012 en 2013 organiseerde ze met Mieke Bosman en Marjan van Marle in galerie ‘Dejavu’ in Son het ‘Sondag Café’ met literaire voordracht, film en muziek. Van 2015 t/m 2017 trad ze op als schrijfcoach bij het platform SchrijvenOnline.
In 2018 organiseerde ze voor heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ het ‘Vladeraccus Symposium’ met lezingen, oude muziek en theater.
Vanaf 2018 geeft ze lezingen over Volksverhalen (rijk voorzien van beeld en voordracht), zoals bij heemkundekringen in Best, Oirschot en Asten-Someren alsook bij Bibliotheek Best.
In februari 2020 gaf Maria een Presentatie Toneelregie voor de Kunstkring in Riel.
In november 2022 gaf ze in de Harmoniezaal in Oirschot de lezing 'Verhalen over heksen' die ook op Internationale Vrouwendag te horen was in het Jan Besouwhuis in Goirle.
Maria participeerde in het Europese theaterproject Hecastus ('Elckerlyc' of 'Ieder mens') dat in 2023 dit 16e eeuwse stuk van Macropedius in verschillende Europese landen op de planken bracht. Ze regisseerde de Nederlandse productie uitgevoerd door theatergroep 't Gat uit Gemert.
In november 2022 gaf Maria in Bibliotheek Best een lezing over 'Vrouwen in de literatuur'.
16 maart 2023 gaf Maria haar lezing 'Verhalen over heksen'  in de Bibliotheek in Veldhoven in samenwerking met het Erfgoedhuis aldaar en op 13 juni 2023 was de lezing te volgen in het Trefpunt in Eindhoven op uitnodiging van NVG Kempen en Peelland .
17 oktober 2023 was de lezing 'Verhalen over heksen' te horen in Cultureel Centrum Baarle Nassau op uitnodiging van heemkundekring Amalia van Solms en de lezing "Volksverhalen'stond geprogrammeerd op 25 oktober 2023 in Bibliotheek Waalre i.s.m. de erfgoedvereniging aldaar.
11 december 2023 gaf Maria de lezing 'Verhalen over heksen' in het Oude Raadhuis bij de heemkundekring in Veghel en op 14 december jl. bij heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten in Kasteel Heeze.
Op 25 maart jl. was de lezing over Heksen te horen bij heemkundekring De Kleine Meierij in Oisterwijk en op woensdag 9 oktober as staat de lezing Volksverhalen op het program bij heemkundekring Sint Oedenrode. Donderdag 18 juli as is de lezing Volksverhalen te volgen bij Probus Best.

Schrijven
Maria begeleidt anderen in het schrijven en schrijft ook zelf artikelen, verhalen en toneelstukken. In 2016 schreef ze het toneelstuk ‘Spokentijd’ over angst voor alles wat vreemd is.
In 2017 verscheen bij Boekscout haar verhalenbundel: ‘Vacare, veertien reisvertellingen’ en in de nieuwsbrief van KABRA (Koepel Amateurtheater Brabant) het artikel ‘Een kind dat bij de zee staat’. In dat jaar startte ze ook een Schrijfcafé bij Bibliotheek de Kempen.
In 2017 en 2018 publiceerde ze een aantal artikelen over Volksverhalen en Heksen in het heemkundig tijdschrift ‘Van den Herd’.
In 2019 volgde een 2e Schrijfcafé bij Bibliotheek Best, waar ze al een aantal jaren een Literaire Leeskring begeleidt en er verscheen in de KABRA nieuwsbrief het artikel: 'Off-roadtheater nieuwe toekomst amateurtheater?’.
In 2020 en 2021 publiceerde ze in het tijdschrift 'Van den Herd' twee artikelen over ontstaan en tradities van de Brabantse schuttersgilden en in de zomer van 2020 schreef Maria het script voor het concert 'The Passion' dat koor Sincere uit Son in april 2023 uitvoert.
In 2022 startte Maria samen met Michiel Verweij een serie van 3 artikelen over de Latijnse school voor heemkundig tijdschrift 'Van den Herd'.
In 2023 schreef Maria deel 1 en 2 van haar nieuwe serie  artikelen: 'Spreekwoorden zijn van alle tijden' en in maart 2024 en juni 2024 verschenen het 3e en 4e artikel in deze reeks.
Verder schrijft ze ook een schat aan korte verhalen om uit te putten voor haar verteloptredens.
In 2024 schreef Maria voor het project 'Remember September" een raamvertelling in de stijl van 'Canterbury Tales' met verhalen over groot en klein leed in de oorlog, de bevrijding van Son en Breugel en hedendaagse vluchtelingen. Vrijdagavond 13 september as zijn die in Son en Breugel te horen. 

Regisseren
Al een fiks aantal jaren is Maria actief als regisseur in het Amateurtheater. Typisch voor haar stijl is dat ze met beweging en muziek de voorstelling uittilt boven het alledaagse. Ze regisseerde voorstellingen bij Koffie Verkeerd in Waalre, De la Scène uit Tilburg, Élysée uit Breda, Thenckater uit Oirschot, Tanneel uit Eindhoven en XYZ uit Oss.
In 2011 kreeg ze in de Toneelwedstrijd van het Eindhovens Dagblad 5 sterren voor de voorstelling ‘Ik heb een land bedacht’ en in 2013 en 2014 regisseerde ze haar eigen stukken: ‘De Overtocht’ en ‘Tobias’ bij theatergroep Thenckater in Oirschot.
In 2015 was ze artistiek leider van ‘City Art Carrousel’ met koor Malkander, toneelgroep Kabaal, muziekensemble Begane Grond, kunstcollectief Ar.T en Cultuurhuis Monopole.
In 2016 regisseerde ze het stuk ‘Spokentijd’ bij theatergroep Élysée in Breda en ze volgde de leergang Koorregie bij St. Maestro en deed de koorregie van concert Muzengaarde van koor Malkander uit Tilburg en van het kerstconcert van koor ‘Ratatouille’ uit Boxtel.
In 2017 was in haar Follytheater ‘De Muzen’ te zien, een bewerking van ‘Het kikkerlied’ van Aristofanus en ze gaf een theaterworkshop bij ‘Het Salon’ in Eindhoven.
In 2018 volgde een theatertraining bij ‘De Ghesellen' in Cuijk en regisseerde ze ‘Paradepaardjes’ van Anouk Saleming bij theatergroep ‘De La Scène’ in Tilburg plus het stuk ‘De sjeik is rijk’ van Kamiel Vanhole bij ‘Koffie Verkeerd’ in Waalre. In september dat jaar maakte ze voor het Follytheater spelfragmenten, geïnspireerd op het boek 'Kairos' van Joke Hermsen.
In 2019 regisseerde ze de klucht ‘Aluta’ van de 16e eeuwse Macropedius bij theatergroep De la Scène in Tilburg en in april speelde ze in ‘De Burgemeester’ in Oirschot de dialoog 'Aan de bar' met Rolf Bendien. In mei dat jaar regisseerde ze een dialoog in Openluchtheater Hoessenbosch in Berghem en in september maakte ze voor het Follytheater spelfragmenten op het thema 'Emocratie' en speelde die samen met Judith Post en Miranda de Gruijter.
In februari 2020 speelde ze met Sandra Verhagen de door haar geregiseerde dialoog 'De (on)bekende weg' voor de Kunstkring Riel in Goirle.
Voor de voorstelling in het Follytheater in augustus 2021 regisseerde Maria twee bewerkingen van de Keltische verhalen 'Leannan Sidhe' en 'Het brouwsel in de eierschaal' gespeeld door Miranda de Gruijter, Bianca Deenen en Rolf Bendien.
In september 2021 regisseerde ze in het Hoessenbosch openluchtthater in Berghem de dialoog 'Splijtgezwam' van Jan van Vorsselen in het festival 'Je dialoog tegen mij'.
In maart 2022 speelde Maria in de Cultuurboerderij in Westelbeers met Bianca Deenen de dialoog 'Honden horen aan de lijn!' en in mei regisseerde ze de dialoog 'Mijn Vrijheid' van Pieter de Laat voor een toneelfestival in openluchttheater Hoessenbosch in Berghem.
Voor de voorstelling 'De vier elementen' op 4 september 2022 in het Follytheater regisseerde Maria eigen bewerkingen van de verhalen 'De onvervulde belofte' en 'Hoe de tabak aan zijn naam kwam', gespeeld door Judith Post, Bianca Deenen, Miranda de Gruijter en Rolf Bendien.
In de voorstelling 'Goden en godinnen' van 27 augustus 2023 waren bewerkingen te zien van 'De nimf die in een laurierboom veranderde'en van 'De stralende zonnegod Ra' gespeeld door Miranda de Gruijter, Rolf Bendien en Judith Post.
Zondag 1 oktober jl. speelde Maria de door haar geschreven dialoog 'De koffer' samen met Bianca Deenen in de Cultuurboerderij in Westelbeers.
In 2023 regisseerde ze het toneelstuk 'Hecastus' van de 16e eeuwse schrijver Macropedeus i.s.m. de KNAW uit A'dam hetgeen resulteerde in succesvolle uitvoeringen op 4, 5 en 9 november 2023 gespeeld door theatergroep 't Gat uit Gemert in theater de Eendracht aldaar.
In januari 2024 startte Maria met het schrijven en regisseren van het toneelstuk 'Hotel Victoria' voor het Leytheater in Tilburg waarvan de uitvoering gepland is op 22, 23 en 24 november 2024.

Vertellen
Sinds 2013 treedt Maria op als verteller. Zo waren er solo-optredens bij het Freemde Fogel Festival, Soroptimisten Eindhoven, Literair café Sondag In Son, de Open Kloosterdag in Oirschot en Theaterhoppen in Woudrichem.
Samen met verteller René Zeebregts en muzikant Hans van den Boomen vormde ze in 2013 de vertelgroep ‘Klinkende Verhalen’ met optredens bij De Burgemeester in Oirschot, de Cultuurboerderij in Westelbeers, Kasteel Geldrop, Probus Vivace in Breda, het Jeroen Bosch festival in Best en het Jan van Besouw huis in Goirle. In de zomers van 2017, 2018 en 2019 trad de vertelgroep op in het Follytheater in Oirschot.
Solo-verteloptredens waren er in 2017 bij ‘De Heerlijkheid Oirschot’, de ‘Inner Wheel Club’ in Bladel en Prinsenhof in Best en in 2018 in Theater De Enck in Oirschot. In 2019 trad Maria op in een Poëziewandeling van Bibliotheek de Kempen en in de Harmoniezaal en de Pastorietuin in Oirschot. In november 2019 vertelde ze verhalen in de LocHal in Tilburg.
In augustus 2021 vertelde ze in het Follytheater samen met René Zeebregts Keltische verhalen, met accordeonmuziek van Hans van den Boomen en Jannes van der Velde op de viool.
In maart 2022 vertelde Maria in het Literair Cafe van Rederijkers St. Katrien in de Cultuurboerderij in Westelbeers het verhaal 'In het licht van de eeuwigheid' en in juli in cultuurpark Orientalis in Berg en Dal de Romeinse verhalen: 'Il Papiro' en 'De fontein van Parioli'.
In september 2022 was in het Follytheater het programma 'De vier elementen' te zien waarin ze met Tom van Santvoort vertelde. Hans van den Boomen en Jannes van der Velde verzorgden de muziek. Op Open Monumentendag volgden de verhalen 'De Gloeiende' en 'Ontmoeting tussen twee culturen', afgewisseld met spel door Judith Post, in de Raadskelder in Oirschot. Op 23 oktober jl. vertelde ze in Cultuurpark Orientalis in Berg en Dal verhalen over wonderlijke planten.
Zaterdag 5 augustus as. op de Brabantse Heemdagen in Oirschot vertelt Maria een historisch verhaal in het Boterkerkje.
Op 27 augustus 2023 was in het Follytheater het programma 'Goden en Godinnen' te zien waarin Maria vertelde samen met René Zeebregts, Jannes van der Velde en Hans van den Boomen maakten muziek.
3 maart 2024 vertelde Maria samen met René Zeebregts historische verhalen begeleid met muziek bij 't Nut in Heusden en op zondag 1 september as. zijn in het Follytheater weer  volop gloednieuwe verhalen en muziek te horen.