Verhalenhuis

Over Maria

Maria van Deutekom is actief op verschillende terreinen die met taal te maken hebben zoals het geven van literaire lezingen en schrijfcursussen en het regisseren van theater. Ze schrijft ook zelf verhalen en vertelt die door publiek. Taal is te zien als rode draad door haar leven.
Van huis uit ben ik docent Nederlands en Theater en als zodanig startte ik mijn onderwijscarriere en begeleidde studenten o.a. bij afstudeervoorstellingen. Bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten was ik actief als onderwijsontwikkelaar en directeur van het Conservatorium. Van 2012 t/m 2108 gaf ik bij de Kunsten lessen ‘Creërend Schrijven’ en Literatuur- en Theatergeschiedenis bij HOVO. Van 2015 t/m 2017 was ik schrijfcoach bij SchrijvenOnline. In mei 2017 verscheen bij Boekscout mijn verhalenbundel: ‘Vacare, veertien reisvertellingen’ en in juni 2017 en maart 2019 de artikelen ‘Een kind dat bij de zee staat’ en 'Off-roadtheater' nieuwe toekomst amateurtheater?' over actualiteit in het theater in de Nieuwsbrief van KABRA (Koepel Amateurtheater Brabant). In 2017 startte ik een Schrijfcafé bij Bibliotheek de Kempen en 3 september 2018 was de aftrap van het tweede seizoen. Al een groot aantal jaren ben ik actief als regisseur in het Amateurtheater. Typisch voor mijn stijl is dat ik met beweging, muziek en poezie de voorstelling uittil boven het alledaagse.
Ik regisseerde theaterproducties bij groepen als Koffie Verkeerd in Waalre, De la Scène uit Tilburg, Elysee uit Breda, Thenckater uit Oirschot, Tanneel uit Eindhoven en XYZ uit Oss. Eerst eigentijdse klassiekers en later ook bewerkingen van romans. In 2011 kreeg ik in de Toneelwedstrijd van het ED 5 sterren voor de voorstelling ‘Ik heb een land bedacht’. In 2013 en 14 volgden de eigen stukken: ‘De Overtocht’ en ‘Tobias’. In 2015 was ik artistiek leider van ‘City Art Carrousel’ met koor Malkander, toneelgroep Kabaal, muziekensemble Begane Grond, kunstcollectief Ar.T en Cultuurhuis Monopole als partners. In 2016 schreef ik ‘Spokentijd’ voor theatergroep Elysée in Breda. In 2017 was in mijn Follytheater ‘De Muzen’ te zien; een bewerking van ‘Het kikkerlied’ van Aristofanus. In 2016 deed ik de leergang Koorregie bij St. Maestro en ik nam van concert Muzengaarde van koor Malkander uit Tilburg en van het kerstconcert van koor ‘Ratatouille’ uit Boxtel de koorregie op me. In 2017 en 18 gaf ik theaterworkshops bij ‘Het Salon’ in Eindhoven en ‘De Ghesellen' in Cuijk en ik regisseerde de voorstelling ‘Paradepaardjes’ van Anouk Saleming, gespeeld door theatergroep ‘De La Scene’ in theater ‘Loft’ in Tilburg. In juni 2018 speelde ‘Koffie Verkeerd’ in het Gemeentehuis in Waalre twee voorstellingen van mijn bewerking van “De sjeik is rijk’, van Kamiel Vanhole. Op 2 september jl. volgden in mijn Follytheater fragmenten, geinspireerd op 'Kairos' van Joke Hermsen. In 2019 was op 22 en 23 februari de vergeten klucht ‘Aluta’ van de 16e eeuwse toneelschrijver Macropedius in een regie van mij te zien, in theater ‘Loft’ in Tilburg, gespeeld door 'De la Scene'. 9 april a.s. kon men u in de zaal van "De Burgemeester" in Oirschot kijken naar mijn dialoog 'Aan de bar' en voor de verandering speelde ik daarin een keer zelf mee.
Ik ben bestuurlijk actief bij Stichting Maestro (opleidingen koordirigenten in Brabant), stichting KABRA(Koepel Amateurtheater Brabant) en Heemkundekring ‘De heerlijkheid Oirschot. In januari 2018 organiseerde ik het ‘Vladeraccus Symposium’ in het Hof van Solms met lezingen, oude muziek, en het theaterfragment ‘Tobias’. In het tijdschrift ‘Van den Herd’, publiceer ik artikelen over Volksverhalen. Op 11 en 13 december 2018 gaf ik een lezing over Volksverhalen voor de heemkundekringen in Best en Oirschot en in maart 2019 in Eersel. Ik lardeer de literair historische lezing met voordrachtjes van verhaalfragmenten.
Sinds 2013 treed ik op als verteller. Zo hield ik solo-optredens bij het Freemde Fogel Festival, Soroptimisten Eindhoven, Literair cafe Sondag In Son, de Open Kloosterdag in Oirschot en Theaterhoppen in Woudrichem. Samen met verteller René Zeebregts en muzikant Hans van den Boomen vorm ik vanaf 2013 de vertelgroep ‘Klinkende Verhalen. Jaarlijks maken we een nieuwe voorstelling, die warente zien bij De Burgemeester in Oirschot, de Cultuurboerderij in Westelbeers, in Kasteel Geldrop, bij Probus Vivace in Breda, op het Jeroen Bosch festival in Best, in het Jan van Besouw huis in Goirle. Na een cursus ‘Improviserend vertellen’ bij de Vertelacademie in Utrecht in 2017 volgden optredens bij ‘De Heerlijkheid Oirschot’, de ‘Inner Wheel Club’ in Bladel en Prinsenhof in Best. In 2018 klonken mijn verhalen in Theater De Enck in Oirschot en in mijn eigen Follytheater. Op 6 april kon men in de Harmoniezaal in Oirschot luisteren naar het hilarische verhaal: 'Het lighthouse'.