Verhalenhuis

Over Maria

Maria van Deutekom is actief op het terrein van literaire lezingen, schrijfcursussen en regisseren van theater. Ze schrijft verhalen en vertelt die voor publiek. Taal is een rode draad in haar leven.

Literatuur en Theater
Van huis uit is Maria docent Nederlands en Theater en zo startte ze haar onderwijscarrière.
Bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten was ze actief als onderwijsontwikkelaar en directeur van het Conservatorium. Van 2012 t/m 2018 gaf ze bij de Kunsten lessen ‘Creërend Schrijven’ en bij stichting HOVO en aan huis cursussen Literatuur- en Theatergeschiedenis.
In 2012 en 2013 organiseerde ze met Mieke Bosman en Marjan van Marle in galerie ‘Dejavu’ in Son het ‘Sondag Café’ met literaire voordrachten, film en muziek. Van 2015 t/m 2017 trad ze op als schrijfcoach bij het platform SchrijvenOnline.
In 2018 organiseerde ze voor heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ het ‘Vladeraccus Symposium’ met lezingen, oude muziek en theater. Ze gaf lezingen over Volksverhalen voor heemkundekringen in Best, Oirschot en Eersel. De lezingen zijn gelardeerd met voordracht van verhaalfragmenten.
In februari 2020 gaf Maria een Presentatie Toneelregie voor de Kunstkring in Riel en op 15 oktober jl. stond bij heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot' de lezing 'Volksverhalen over heksen en hun oorsprong' op het program maar dat is afgelast vanwege Corona en opgeschoven naar 18 februari 2021.
Dinsdag 29 september 2020 presenteerde ze de lezing 'Volksverhalen uit Noord-Brabant' voor de heemkundekring 'De Vonder' in het Klok&Peel museum in Asten.
Maria participeert in het Europese theaterproject Hecastus ('Elckerlyc'of 'Ieder mens') dat in het seizoen 2022/2023 dit 16e eeuwse stuk van Macropedius dat het meest opgevoerde toneelstuk van die tijd was opnieuw in heel Europa op de planken wil brengen. Maria tekent voor de regie van de Brabantse productie.

Schrijven
Maria begeleidt niet alleen anderen in het schrijven maar schrijft ook zelf artikelen, verhalen en toneelstukken.
In 2016 schreef ze het toneelstuk ‘Spokentijd’ geïnspireerd op de angst voor alles wat vreemd is.
In 2017 verscheen bij Boekscout haar verhalenbundel: ‘Vacare, veertien reisvertellingen’ en in de nieuwsbrief van KABRA (Koepel Amateurtheater Brabant) het artikel ‘Een kind dat bij de zee staat’. In dat jaar startte ze een Schrijfcafé bij Bibliotheek de Kempen dat in 2020 zijn vierde seizoen ingaat.
In 2017 en 2018 publiceerde ze een aantal artikelen over Volksverhalen in het heemkundig tijdschrift ‘Van den Herd’.
In 2019 volgde een 2e Schrijfcafé bij Bibliotheek Cultuurspoor in Best, waar ze al een aantal jaren een Literaire Leeskring begeleidt.
In 2019 verscheen in de KABRA nieuwsbrief het artikel: 'Off-roadtheater nieuwe toekomst amateurtheater?’.
In 2020 publiceerde ze in het tijdschrift 'Van den Herd' het artikel "Het ontstaan van de gilden toegespitst op het Sint Sebastiaansgilde uit Oirschot'.
In de zomer van 2020 schreef Maria een script voor het concert 'The Passion' dat koor Sincere uit Son in 2022 gaat uitvoeren.
En in al die jaren schreef ze ook een schat aan korte verhalen om uit te putten voor haar verteloptredens.

Regisseren
Al een fiks aantal jaren is Maria actief als regisseur in het Amateurtheater. Typisch voor haar stijl is dat ze met beweging, muziek en poëzie de voorstelling uittilt boven het alledaagse. Ze regisseerde voorstellingen bij Koffie Verkeerd in Waalre, De la Scène uit Tilburg, Élysée uit Breda, Thenckater uit Oirschot, Tanneel uit Eindhoven en XYZ uit Oss.
In 2011 kreeg ze in de Toneelwedstrijd van het Eindhovens Dagblad 5 sterren voor de voorstelling ‘Ik heb een land bedacht’ en in 2013 en 2014 regisseerde ze twee eigen stukken: ‘De Overtocht’ en ‘Tobias’ bij theatergroep Thenckater in Oirschot.
In 2015 was ze artistiek leider van ‘City Art Carrousel’ met koor Malkander, toneelgroep Kabaal, muziekensemble Begane Grond, kunstcollectief Ar.T en Cultuurhuis Monopole als partners.
In 2016 regisseerde ze de voorstelling ‘Spokentijd’ bij theatergroep Élysée in Breda en volgde ze de leergang Koorregie bij St. Maestro en deed de koorregie van concert Muzengaarde van koor Malkander uit Tilburg en van het kerstconcert van koor ‘Ratatouille’ uit Boxtel.
In 2017 was in haar Follytheater ‘De Muzen’ te zien; een bewerking van ‘Het kikkerlied’ van Aristofanus en gaf ze een theaterworkshop bij ‘Het Salon’ in Eindhoven.
In 2018 volgde een theatertraining bij ‘De Ghesellen' in Cuijk en regisseerde ze ‘Paradepaardjes’ van Anouk Saleming bij theatergroep ‘De La Scene’ in Tilburg. Ook deed ze dat jaar de regie van ‘De sjeik is rijk’ van Kamiel Vanhole bij ‘Koffie Verkeerd’ in Waalre en in september waren in het Follytheater spelfragmenten te zien, geïnspireerd op het boek 'Kairos' van Joke Hermsen.
In 2019 stond in februari de klucht ‘Aluta’ van de 16e -eeuwse Macropedius in een regie van Maria in theater ‘Loft’ in Tilburg. In april dat jaar speelde ze in ‘De Burgemeester’ in Oirschot de dialoog 'Aan de bar' met Rolf Bendien. En in september volgden in het Follytheater spelfragmenten met als thema 'Emocratie' die ze samen met Judith Post en Miranda de Gruijter speelde.
Zaterdag 21 maart 2020 stond de dialoog 'De (on)bekende weg' gepland in De Burgemeester in Oirschot, die ze met Sandra Verhagen zou spelen op het 'Avondje Katrien'. Vanwege Corona is dat verzet naar voorjaar 2021.

Vertellen
Sinds 2013 treedt Maria op als verteller. Zo waren er solo-optredens bij het Freemde Fogel Festival, Soroptimisten Eindhoven, Literair café Sondag In Son, de Open Kloosterdag in Oirschot en Theaterhoppen in Woudrichem.
Samen met verteller René Zeebregts en muzikant Hans van den Boomen vormt ze vanaf 2013 de vertelgroep ‘Klinkende Verhalen’ met voorstellingen bij De Burgemeester in Oirschot, de Cultuurboerderij in Westelbeers, Kasteel Geldrop, Probus Vivace in Breda, het Jeroen Bosch festival in Best en het Jan van Besouw huis in Goirle.
In de zomers van 2017, 2018 en 2019 kon het publiek van de vertelgroep ‘Klinkende Verhalen’ genieten in haar eigen Follytheater in Oirschot. In 2020 zat er vanwege Corona geen voorstelling in, die is verplaatst naar de zomer van 2021.
Solo- optredens waren er in 2017 bij ‘De Heerlijkheid Oirschot’, de ‘Inner Wheel Club’ in Bladel en Prinsenhof in Best. In 2018 klonken haar verhalen in Theater De Enck in Oirschot. In 2019 trad Maria op in een Poëziewandeling van Bibliotheek de Kempen, in de Harmoniezaal en in de Pastorietuin in Oirschot. In november 2019 vertelde ze verhalen in de LocHal in Tilburg.
In maart 2020 stond in de Harmoniezaal in Oirschot haar verhaal ‘De storm’ gepland maar vanwege Corona ging dat niet door.Voorjaar 2021 is dat alsnog te zien!
En Zondag 29 augustus 2021 is in haar eigen Follytheater een gloednieuw programma te zien van vertelgroep "Klinkende verhalen" gelardeerd met verrassende theaterscenes.